Adaçayının zararları

Kullanmasını bilmediğimiz şifalı bitkiler büyük zararlar getirebilir. Şifa deposu adaçayı bir bilene danışmadan rastgele kullanılırsa sonuç kötü olabilir. Bitkilerle tedavi insanlık tarihi boyunca var olmuştur. Ne kadarı hangi zamanlarda nasıl kullanmalı ? Hangi hastalıklara hangi bitki kullanılmalı.

01-10-2010 03:16

Haberler » Şifalı Bitkiler


 

Adaçayının bir çok faydası vardır zararlarından önce bazı faydalarını sıralıyalım:

Gaz söktürücü etkisi nedeniyle mide ve bağırsak gazlarını gidermede faydalıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder. Erken Menopoz için faydalı . Gece terlemesine neden olan hastalığı iyileştirir. • Kanı temizler, mikropları öldürür. • Nezleye ve boğaz ağrılarına iyi gelir.
Bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına karşı tedavi edici ve koruyucu etkiye sahiptir.

Adaçayı; salvin, carnosol, cirsimaritin içerir bunlar antibiyotik etkili bileşiklerdir.

Adaçayı; flavonlardan östojen benzeri bileşikler, oleanolic asit, thujone, linalol, borneol, tanenler, triterpenoitler başta olmak üzere çeşitli etkili bileşikler içerir.

Adaçayı; cineol içerir, bu öksürük kesicidir.

Adaçayı; bademcik iltihabı yani tonsillit, Beta Streptokok mikrobu ile olan boğaz enfeksiyonlarında, boğaz iltihabı yani farenjit gibi solunum hastalıklarında çok yararlıdır.

 

Adaçayının Zararları 
Adaçayının Zararları: Adaçayı, memleketimizde fazlaca tüketilen bitkisel bir çaydır. Hamile bayanların ve emziren anne adaylarının kesin olarak uzak durması gereken bir bitkidir. Tüp bebek veya aşılama yöntemi uygulanacak olan bayanların adaçayından uzak durmaları gerekir. Söz adaçayından açılmışken, epilepsi hastalarının da kesin olarak uzak durması gereken bir bitkidir. Çocuk yapmaya karar vermiş olan eşler adaçayı tüketmemelidirler. Bu kural sadece kadınlar için değil, aynı zamanda erkekler için de geçerlidir. Adaçayı içme alışkanlığı olan erkeklerin sperm sayıları azalır.


Adaçayının kurutulmuş sap ve yaprakları ortaçağda evlerin içerisinde yakılarak, tütsüsü yapılırdı (fumigate), bu adet halen daha Avrupa’nın bir çok köyünde uygulanmaktadır. Adaçayının tütsü olarak kullanılmasının nedeni, evlerin odalarını dezenfekte etmek içindir. Lahana ve havuç yetiştirilen tarlalara adaçayı serpilerek, ürüne zarar veren bakteri ve böcekleri uzaklaştırmak amaçlı uzun yıllar kullanılmıştır. Bu sayede tarlalarda yetiştirilen lahana ve havuç, parazitlere karşı mükemmel bir şekilde korunma altına alınıyordu. Teknolojinin gelişmesi ile geliştirilen kimyasal zirai ilaçlar bu muhteşem doğal korunma yöntemlerini tarihe gömerek unutulmasına neden olmuştur. Buna benzer daha bir çok yöntem ne yazık ki kayıp olup gitmiştir. Doğal yaşam tarihi içerisinde insan, öylesine güçlü yöntemler ve teknikler geliştirmiş ki, günümüzün modern ziraatçiliğinin başaramadığı bazı sorunlar, geçmiş tarihte kolayca ve doğal olarak çözülüyor idi. Ne acıdır ki, bu yöntemler unutulmuş ve bir çoğu da kayıp olup gitmiştir.


Günümüzde, yeni yetişmekte olan araştırmacı genç bilim adamları, doğal yaşamın geçmiş tarihini bilmeden, tanımadan, modern ve yapay kimyanın uygulamasına geçerek, insanı doğanın düşmanı haline getirmektedirler. Bu konuda modern kimyanın ağır ve yıkıcı sonuçlarını görmeye başlayan insan, katkısız ve içeriğinde kimya olmayan doğal ürünleri aramaya başladı. Daha onyıl öncesine kadar, zirai ilaçtan nasibini almamış görüntüsü bozuk meyveler tercih edilmezken, şimdilerde bu görüntüsü bozuk doğal meyveler ve sebzeler aranır oldu. Belki görüntü kaliteleri bozuk, ama doğal ve zararsızlar. Ve günümüzde giderek onları bulmak zorlaştı. Hem de görüntüsü güzel, sebze ve meyvelerden daha pahalılar…

Adaçayı gebelerde kullanılmaz!

Adaçayı; düşük tehlikesi yaşatabilir.

Adaçayı emziren annelerde kullanılmaz!

Adaçayı anne sütünü kesebilir! 

Bitki Uzmanı Herbalist Hicret Günhanı soru ve sorunlarınız için arıyabilirsiniz: 0212 699 51 36

 

netdoktorum.com

 

Etiketler : Adaçayının - zararları -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist