B12 eksikliği sizi hasta edebilir

Uz. Dr. Bedia Sander, B12 eksikliği sonucu özellikle kansızlık görülebileceğine dikkat çekti.

14-09-2011 02:14

Haberler » Sağlıklı Yaşam


 Çok fazla hareket etmediğiniz halde kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız, herkes yazlık kıyafetlerle dolaşırken siz üşüyorsanız, iştahsızlık ya da saç dökülmesi şikayetlerinizi anlamlandıramıyorsanız; bu durum, B12 vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkan kansızlık sorununa işaret ediyor olabilir. Memorial Hastanesi’nden Uz. Dr. Bedia Sander, B12 eksikliği sonucu özellikle kansızlık görülebileceğine dikkat çekti.

Mutlaka kan sayımınızı yaptırın

Kansızlığın hamilelerde erken doğum, bebeğin düşük kilolu doğması ve bebek ölümlerine sebebiyet verebileceğini vurgulayan Dr. Sander “Kansızlık sorunu olan çocuklarda büyümede gerilik, sık sık hastalanma, dikkat dağılması, öğrenme ve algılama fonksiyonlarında azalma görülebilir. Yetişkinlerde kansızlık devamlı yorgunluğa, halsizliğe, fazla hastalanmaya ve iş gücünde azalmaya neden olur” dedi.

Basit bir kan sayımıyla kansızlığın teşhis edilebileceğine değinen Dr. Saner, altta yatan nedeni öğrenmek için kan testleri yapılması ve kronik kansızlığın tedavisinde, kansızlığa yol açan rahatsızlığın düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

Ciddi sağlık problemlerine yol açabilir

“Vitamin B12 alyuvarların kemik iliğinden üretilmesi için gereklidir” diyen Dr. Saner, şu noktalara dikkat çekti:

”B12 vitamininin yeterli miktarda olmaması halinde kansızlık oluşur. Besinlerle alınan B12 emiliminin olabilmesi için mide, pankreas ve ince bağırsağın fonksiyonlarının normal olması gerekir. Bunlardan birindeki bozukluk B12 vitamininin eksikliğine yol açar. B12 vitamin eksikliği ciddi zihinsel sorunlara neden olur. Kansızlık görülür. El ve ayaklarda uyuşma zihinsel fonksiyonlarda azalma, unutkanlık, çarpıntı, sararmış cilt, şişmiş, ağrıyan ve hassas dil, yorgunluk, gibi belirtiler görülür.”

Eksiklik varsa bu gıdaları tüketin

Karaciğer, böbrek, kırmızı et, yumurta, süt, peynir ve balığın B12 vitamini içeren besinler arasında olduğunu belirten Dr. Bedia Sander sözlerini şöyle sürdürdü: “Mayalı soya ürünleri ve deniz yosunu da B12 vitamini bulunan yiyecekler arasındadır. B12 vitaminini içeren gıdaların yeterli miktarda tüketilmemesi, yeteri kadar tüketilmesine rağmen vücuttaki emilim bozukluğu nedeni ile yeteri kadar alınamaması, alkol kullanımı, bazı ilaçların uzun süreli kullanımı bu vitaminin eksikliğine neden olur. Vejetaryenler, yaşlılar, devamlı diyet yapanlar da B12 eksikliği riskiyle karşı karşıyadır.
Bugün

Etiketler : B12 - eksikliği - sizi - hasta - edebilir -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist