Bağırsaklarından 8 solucan çıktı

Karın ağrısı ve kilo kaybı şikayetiyle Özel Çerkezköy Hastanesine başvuran bir hastanın bağırsaklarından, 4 saatlik başarılı bir operasyonla 10-40 santimetre çapında 8 adet solucan çıkarıldı.

05-04-2013 19:23

Haberler » Hayatın İçinden


 
Çerkezköy’de karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran bir kadının midesinden 10-40 santim uzunluğunda sekiz adet solucan çıktı.
 
“BÜYÜK BİR KİTLE OLDUĞUNU FARK ETTİK”
 Başarılı bir ameliyatla solucanları hastanın bağırsaklarından alan Özel Çerkezköy Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, hastanın kendilerine ilk olarak karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle başvurduğunu, ancak yapılan tetkikler sonucunda olayın basit bir karın ağrısı şikayetiyle olmadığını, hastanın bağırsaklarında büyük bir kitlenin olduğunu fark ettiklerini belirti.
 
 
OPERASYONU ANLATTI
 Kitlenin, daha sonra yapılan tetkik ve tahliller sonucunda dünyada dört insandan birinde görülebilen bağırsak solucanı olduğunun anlaşılması üzerine ameliyata karar verdiklerini anlatan Korkmaz, ameliyat sırasında bağırsak içerine yerleşerek hızla üreyen bağırsak paraziti yani Bağırsak Kurdu adının verildiği solucan sayısını gördüklerinde oldukça şaşırdıklarını ifade etti. Kendilerine başvuran hastanın tedaviye yanıt vermediğini ve tam olarak bağırsak obstrüksiyonu ve safra yolları tıkanıklığına yol açtığı için cerrahi girişim uygulandığını belirten Korkmaz “Hastamızda bağırsak tıkanıklığı tablosu ve şiddetli karın ağrısı tespit edilmiş, kilo kaybı tariflemesi üzerine üst endoskopi yapılmış duedonum 2 kıtada solucan görülmüştür. A. lumbricoides'e bağlı bağırsak obstrüksiyonu yüzde 80 olguda konservatif tedavi ile düzelmektedir. Ancak olgumuzda 1 adet ascaris safra yollarına da yerleşmiş ve kolonjit dediğimiz safra yolları iltihabına sebep olmuştur. Bunun üzerine olgu opere edilmiş, bir adet safra yollarından olmak üzere çok sayıda solucan ince bağırsaktan çıkarılmıştır” dedi.
 
 
HASTALIK HAKKINDA BİLGİ VERDİ
 Ascaris Lumbricoides (solucan) Enfestasyonu denilen rahatsızlık hakkında bilgiler veren Korkmaz “Bu hastalık tüm dünyada yaygındır. Günde 200 bin yumurta bırakır. Yumurtaların hastalık oluşturabilmesi için toprak veya dışkıda 30 gün kadar kalması gereklidir. Sadece insanlarda parazit özelliği vardır ve parazitlik yapar. Daha çok uygun koşullarda hazırlanmamış dışkı bulaşıcı olan gıdalardan ve sulardan bulaşır. Ağızdan alındıktan sonra, larva formu bağırsaklarda ortaya çıkar oradan kan yoluyla karaciğer, kalp, akciğerleri geçer, akciğer keselerine (bronşlara) gelir öksürük sırasında yutulur ve ince bağırsaklarda erişkin formuna gelişir. Bu göç sırasında karaciğer, apandisit gibi çeşitli organlarda, yerleşerek erişkin formuna gelişebilir” dedi.
 
HASTALIĞIN BELİRTİ VE BULGULARI
 Hastalığın belirti ve bulguları hakkında da açıklama yapan Korkmaz “Göç eden larva; iltihabi reaksiyonlara, öksürüğe, kanlı balgam, ateş, deri döküntüsüne, zatürreeye, kan hücrelerinden birisi olan eozinofillerin artışına neden olabilir. Erişkin haldeki formlar ise; bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kilo kaybı, iştahsızlık, sinirlilik, burun kaşıntısı, salya, karın zarı iltihabı, bağırsak tıkanmalarına, ağızdan, burundan, makattan çıkmaya ve bulundukları organa özgü problemlere; safra kanallarına yerleşmesi, karaciğer apsesi, pankreas iltihabı, apandisite, sarılığa neden olurlar” diye konuştu.
 
“BÜTÜN DURUMLARDA CERRAHİ GİRİŞİME BAŞVURULUR”
 Bu rahatsızlıktan korunma yöntemlerinden de bahseden Korkmaz “Bunu engellemek için parazit iltihabı olan kişilerin tedavisi gerekmektedir. Suların dağıtılması konusunda doğru ve sağlıklı yöntemlerin kullanılması (doğru sanitasyon uygulanmalı), el yıkamanın doğru ve sık olarak uygulanması önerilmektedir. Çiğ tüketilecek sebze ve meyvelerin iyice yıkanması gerekmektedir. Cerrahiyi ilgilendiren ihtilatlarda ise bağırsak solucanı sayısının çok olduğu durumlarda gözlenirler. Bağırsak tıkanmalarına, ender olarak da bağırsak solucanına bağlı apandis iltihabına yol açarlar. Barsak solucanı, safra yollarında da göç edebilir ve safra birikmesi ile bir sarılığa ya da bazen bir safra yolları iltihabına, bir karaciğer apsesine neden olabilir. Bütün bu durumlarda cerrahi girişime başvurulur” diye konuştu.
 
 
Haber / Faik Onur KAYA
 Çerkezköy Haber 
cerkezkoyhaber.com.tr
Etiketler : Bağırsaklarından - 8 - solucan - çıktı -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist