Bu belirtileri hafife almayın

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kalp ve Damar Cerrahisi Doktorlarından Op. Dr. Mehdi Zengin, "Sol göğüste aşırı yoğun bir ağrı, sol kola yansıyan bir göğüs veya omuz ağrısı veya boyun ve çeneye doğru yayılan bir ağrı kalp krizinin belirtisidir" dedi .

08-07-2010 01:56

Haberler » Kalp-Damar Sağlığı


Kalp krizlerinin nedenleri  hakkında da bilgi veren Opr. Dr. Mehdi Zengin, kalbi besleyen damarların yağ tabakaları ile tıkanması sonucunda ani başlayan ve koroner myokard infarktüsü olarak adlandırılan kalp krizinin gelişebileceğini söyledi.

"Kalbi besleyen damarlardan birinin ani tıkanması şiddetli göğüs ağrısı ile başlayan ve kalp krizine giden süreçleri başlatır" diyen Zengin, "Koroner damarlar neden tıkanır? Koroner damarların tıkanması ile sonuçlanan süreçlerin nedenleri pek çok faktörü kapsar. Bunlardan en belirgin olanlar, damar sertliği olarak bilinen ateroskleroz, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve şeker hastalığıdır. Bütün bu olumsuz faktörlerin etkisi; damar duvarında sertleşme, kalınlaşma ve damarın içinde yağ tabakalarının birikmesi ve sonuçta damarın tıkanmasıdır. Kalp krizinde, yeni başlayan, sol göğüste aşırı yoğun bir ağn en sık rastlanan belirtisidir. Bunun yanı sıra, sol-kola yansıyan-bir göğüs veya omuz ağrisı«veya boymvve çeneyedbğru yayılan bir ağn da ilk belirtiler olabilmektedir" dedi.

Check-up önemli Kalp krizinden korunmak için alınacak önlemler hakkında da bilgi veren Zengin, "Kalp krizinden korunmak için o kişiye ait belirlenen risk faktörlerini kontrol altında tutmakta fayda vardır. Bununla birlikte, 55 yaş üstünde günde bir aspirin alınması da tavsiye edilmektedir. Kalp krizi gibi ölümcül bir hastalıktan korunmak açısından kişiye ait risk faktörlerinin belirlenip bunları kontrol altına alınması son derece önemlidir. Check-up programları bu amaçlarla düzenlenmekte ve tavsiye edilmektedir. Yapılan kan tetkiklerine göre erken başlanan erken tedaviler damar sağlığını korumaya katkıda bulunmaktadır.

Anjiyo, kalbi besleyen koroner damarlan görüntülememizi sağlayan ve bu sayede kritik bir damar hastalığı veya daralması olup olmadığını gösteren bir tetkik yöntemidir. Bu ameliyat değildir. Genel anestezi uygulanmadan ve yaklaşık 10-12 dakika süren bir işlemdir" dedi.

Fast-food'dan uzak durun Anjiyo tetkikinde koroner damarlarda kri-, tik'darlıklar saptandığında cenahı .tedavi karan verilebileceğini de söyleyen Zengin, "Kritik darlıklara ulaşmış bir koroner arter hastalığı, tedavisinin bir an önce yapılmasını gerektiren bir durumdur.

Dolayısıyla bu durum hasta ve yakınlanna detaylı olarak anlatılıp en erken şekilde tedavi görmeleri gerektiği tavsiye edilmektedir. Kabul eden hastalann ameliyat öncesi hazırlıklan başlar ve ortalama 2 gün sonra operasyonu gerçekleşir. Bypass ameliyatı genel anestezi altında yapılan, yaklaşık 3 saat süren bir ameliyattır. Amaç, kalbi besleyen koroner damarlardaki tıkalı kısmın ötesine yeni damarlar vasıtasıyla tekrar kan götürmekten ibarettir.

Bu yeni damarlar gene kişinin kendisine ait damarlardır. En sık kullanılan sol göğüs meme ve sol kol atardamar ve bacaklardaki safen olarak adlandırılan toplardamarlardır. Kalp ameliyatı olmuş bir insanın 'yarım insan' olduğu yönündeki söylenti de kesinlikle doğru değildir. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenmek gereklidir. Ayarında yemek yemeli, aşın kalorili ve fast- food tarzı beslenmeden olabildiğince kaçınmakta fayda vardır. Öte yandan aktif bir yaşam, yani sporun fiziksel aklivitenin hareketin olduğu bir yaşamı yaşam biçimi olarak benimsemek son derece önemlidir" dedi.

 

Körfez Antalya
Haftada 6 Gün/Gazete   

 

Etiketler : Bu - belirtileri - hafife - almayın - -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist