Derdinizi çekinmeden anlatın

Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi

11-03-2017 11:53


Derdinizi çekinmeden anlatın

Sertleşme problemi yaşayan erkekler doktordan çekinip bir türlü derdini anlatamaz. Ya da konunun uzmanı olmayan bir doktora gidip farklı şikayetlerini dile getirirler. Bazı hastalar ise sorununu dolaylı yollardan anlatır. Derdinizi çekinmeden anlatın ki çözümü kolay olsun. 

SORU: Ağrım çok fazla 

21 yaşındayım. Sol testisimde şiddetli ağrılar oluyor. Üroloğa gittim. Renkli doppler çektirdim. Filmin sonuçlarını yazıyorum. Doktor antibiyotik ve ağrı kesici verdi. İlaçlara 3-4 ay devam ettim ama hiçbir sonuç alamadım. Ne önerirsiniz

CEVAP 

Normalde yumurtayı çevreleyen zarlar arasında bir miktar sıvı bulunur. Bu sıvının artması halinde hidrosel denilen sorun ortaya çıkar, hareketi engelleyebilir, görünümü bozar, hatta kısırlık nedeni olabilir. Bazen testis kanserleri de hidrosel nedeni olabilir. Bu sıvıdaki artış ultrasonla saptansa da kararı muayeneyi yapan ürolog vermelidir.

SORU: Nereye başvuracağım? 

54 yaşındayım. Sertleşmeyi sürdüremiyor, erken boşalıyorum. Kime nereye ve nasıl başvurabilir?

CEVAP

Cinsel Fonksiyon Bozuklukları’yla ilgili sorunlar tek bir doktor tarafından değil, 4-5 değişik branştaki uzmanın bir arada çalıştığı gruplar tarafından değerlendirilmelidir. Bunlar başta üroloji-androloji uzmanı olmak üzere psikiyatrist, nörolog, doğum kontrol uzmanı, iç hastalıkları uzmanı, ve endokrinolog yani hormonlarla ilgilenen doktorlardır. Bunun nedeni sertleşme sorununun son derece komplike bir olay olması ve birçok nedenden kaynaklanmasıdır.

Bu tür bir sorunu olan kişi öncelikle bir üroloji-androloji uzmanına başvurarak sorununu tüm açıklığı ile anlatmalıdır. Derdini söylemeyen derman bulamaz, sertleşme sorunu olup da doktora gitmekten çekinenler, bu konuda deneyimli olmayan ve uygun branşta olmayan hekimlere başvuranlar veya doktora başvurduğunda asıl derdini söylemekten çekinerek başka şikayetlerden bahsedenler bu sorunla uzun süre yaşamak zorunda kalıyorlar.

Sertleşme sorunu ile bize gelmesine rağmen çeşitli ağrılardan, idrar yapma sorunlarından bahsedip esas sorununu anlatmakta sıkıntı çekenlere çok rastlıyoruz.

SORU: Kan damlıyor 

17 yaşındayım. Spermimin rengi çok koyu. Boşaldıktan birkaç dakika sonra penisimden kan damlıyor. Ne yapmam lazım?

CEVAP 

Bu normal bir durum değil. Sanırım renkteki koyuluk da beklemiş olan kanın meni rengini etkilemesi ile oluşuyor. Bu tanı için bir sperm tahlili vermeniz gerekecek. Daha sonra meni keselerinizin ve prostatın olduğu bölgenin bir ultrason ve MR ile de incelenmesi gerekebilir. Büyük bir ihtimal ile basit bir tahriş veya iltihap bu duruma neden oluyordur. Ama çok ciddi ve tehlikeli durumlar da bahsettiğiniz belirtileri verebilir. Bence ailenizle konuşarak mutlaka bir üroloji uzmanına başvurun.

Diğer Yazıları
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist