Dizilerdeki BÜYÜK TEHLİKE

Uzmanlar, televizyondaki dizilerin ve müziklerin intiharları tetiklediğini belirtiyor...

28-07-2011 02:31

Haberler » Teknoloji ve Sağlık



 
 
Kahramanmaraş'ta, intihar vakalarına dikkat çekmek ve gerekli tedbirleri almak için "İntihar ve Krize Müdahale" komisyonunu kuruldu. Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan, Valilik salonundaki toplantıda, geçen yıl Kahramanmaraş'ta 574 kişinin ve 2011 yılı mayıs ayına kadar 449 kişinin intihar girişiminde bulunduğunu söyledi.

İntihar vakalarına ilişkin olarak gerekli önlemleri almak için komisyon kurduklarını ve komisyonun çeşitli önlemler aldığını ifade eden Bulgan, şöyle konuştu: "İntihar vakalarıyla ilgili gerekli tedbirleri almak için 'İntihar ve Krize Müdahale Komisyonu' kuruldu. Komisyonda, intiharın sebeplerini masaya yatırdık. İntiharla ilgili olarak toplumsal duyarlılığı artırma çalışmaları yapılması gerekiyor. Bu amaçla, intihar için kullanılan belirli yerlerde güvenlik tedbirleri alınacak. İl genelinde ruhsal hastalıkları olan bireylere tedavi imkanları sunmak amacıyla psikiyatri servislerin koşulları düzenlenecek ve hastanelerin yatak sayıları artırılacak. Milli Eğitim Müdürlüğü'nde, risk gurubu altında bulunan öğrencilere yönelik rehberlik çalışmalarına ağırlık verilecek. Üniversitelerde bu konuyla ilgili araştırma yapılacak." Bulgan, dünyada, her 3 saniyede bir kişinin intihar girişiminde bulunduğunu, her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin intihar ettiğine dikkati çekti.

Türkiye'de son 30 yılda intihar edenlerin sayısının yüzde 300'ün üzerinde artış gösterdiğini dile getiren Bulgan, "Kahramanmaraş'ın intihar oranları ülkenin diğer illeriyle kıyaslandığında yüksek değil. Toplu intiharların medyada çok geniş yer almasıyla birlikte Kahramanmaraş gündeme gelmiştir" dedi. Bulgan, toplantıyı düzenlemekteki asıl amaçlarının, intiharların medyada ele alınış şekli olduğunu vurguladı. Yapılan araştırmaların intihara meyilli olan kişilerin medyadaki haberlerden ciddi şekilde etkilendiğini gösterdiğini, bu konuda basının uyması gereken ahlak ve mesleki ilkeler olduğunu bildiren Bulgan, "Kamu hizmeti olan gazeteciliğin kamu yararını esas alarak hareket etmesi gerekiyor" diye konuştu.

"TELEVİZYON DİZİLERİ VE MÜZİKLER TETİKLİYOR"

Yenişehir Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Enver Analan da televizyondaki dizilerin ve müziklerin intiharları tetiklediğini öne sürdü. İntiharın çok yönlü bir olgu olduğunu dile getiren Analan, "(Bu akşam ölürüm) parçası çıktıktan sonra atlama olayları artmıştır. Yine bir dizi karakterlerinden Bihter'in intihar girişiminden sonra, intihar oranları Kıbrıs'ta artmıştır. İşte tüm bunlar intiharda dizilerin etkin olduğunu gösteriyor. Halk, bir yöntem olarak örnek aldığı kişilerde intiharı gördüğü zaman bunu bir yöntem olarak kabul ediyor ve uyguluyor" dedi. Analan, görsel ve yazılı medyada yer alan intihar ve intihar girişimi haberlerinin özendirici olduğunu, haberlerin yönledirici ve özdeşim kurmada çok etkili olduğunu ifade etti. Toplantıda İl Sağlık Müdürü Dr. Reha Hüdayioğlu ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Sadettin Yıldız da yer aldı. (AA)
Bugün

Etiketler : Dizilerdeki - BÜYÜK - TEHLİKE -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist