Eklem ağrılarına ayrık otu suyu kullanabilirsiniz

Latince adı Agropyrum Repens olan bitki, kumlu toprakları seven, 30-100 cm uzunluğunda yaz aylarında yeşil veya morumsu yeşil renkte başaklar veren bir ottur.

23-03-2013 00:17

Haberler » Kemik Hastalıkları


Ayrık Otu Nedir? Ayrık otunun faydaları?
 
 
Dünyanın her tarafında yetişebilen bir bitkidir. İlkbahar ve sonbahar aylarında kökleriyle beraber toplanarak, suyla yıkandıktan sonra gölgede kurutulur. Özellikle kökleri potasyum ve şeker bakımından zengin olduğu için daha kıymetlidir. Kuru otlardan daha sonra suda kaynatılarak faydalanılır.
 
İçeriğinde; potasyum, saponin, şeker, triticin, glikovalin, müsilaj gibi maddeler ve uçucu yağ bulunur.
 
Tıbbi etkileri; Çok eski çağlardan beri idrar söktürücü ve bu sebeple kandaki zehirli maddeleri temizleyici olarak bilinmektedir.
 
İdrar söktürücü olarak; 20’ şer gram olmak üzere ayrık kökü, mısır püskülü ve arpa 0.5 lt. suda 15 dakika kaynatılır süzülür, bal veya pekmez eklenerek günde 3 su bardağı içilir.
 
Ateşli hastalıklarda da hastaya sükunet ve rahatlık verir.
 
Yapılan geniş çaplı klinik deneylere göre ayrık, yaşlı erkeklerde sık görülen prostat büyümesini önlemektedir. Yan etkisi ve zehirli madde içermediği için rahatlıkla kullanılabilir.
 
Prostat için; 50 gr. Kurutulmuş ayrık kökü 1 lt. suda kaynatılır. Tatlandırmak için bal ilave edilebilir. Günde 3 su bardağı içilir.
 
 
Latincesi Agropyrum repens olan ayrık otu, halk arasında Ayrık kökü adıyla da anılır. Ayrık otu hemen hemen her iklim tipinde yetişir. Özellikle bahçe ve tarlalarda kolaylıkla kendiliğinden yetişebilen ayrık otunu soğuk iklimlerden tropik iklimlere kadar birçok bölgede görebilirsiniz. Ayrık otunun gövdesi rizom gövde olup, yaprakları yeşil ince silindirimsi ve uç kısımları sivri olan bir bitkidir. Çok yıllık bir bitki olan ayrık otu ilkbaharda toprakta baş göstermeye başlar ve sökülmezse tüm yaz boyunca toprakta varlığını sürdürebilir. Tarım amacıyla ekilen bahçelerde ve tarlalarda çok fazla istenmeyen, yabancı ot olarak adlandırılan ayrık otu çeşitli amaçlar için de kullanılabilir. Ayrıca ayrık otu türlerinden bazılarının yem bitkisi olarak ve erozyonu önlemek amacıyla kullanıldığı da görülür.
 
Ayrık Otunun Faydaları
 
Soğuk algınlığında
Ayrık otu nezle, grip, soğuk algınlığı, öksürük, boğaz ağrısı gibi hastalıklar için çok şifalı bir bitkidir. Özellikle kışın çok sık rastlanan soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıklara faydalı olması sebebiyle ayrık otu kış aylarında çokça kullanılır.
 
Böbrek rahatsızlıklarında
İdrar söktürücü olmasıyla da faydası büyük olan ayrık otunun bir diğer yararı da böbreklerdeki taşları yok etmesi ve iltihap giderici olmasıdır. Vücuda güç vermesi ile de faydalı olan ayrık otu aynı zamanda kanı temizleyici bir özelliğe de sahiptir. Susuzluğu gideren ayrık otu ayrıca mide rahatsızlıklarına iyi gelerek özellikle gastrit için çok faydalıdır. Böbrek hastalıklarına karşı da kullanılan ayrık otu, karaciğer hastalıklarına da fayda sağlar.
 
Cilt Hastalıklarında
Ayrıca ayrık otunu cilt hastalıklarında da kullanabilirsiniz. Egzama gibi ciltte çıkan yaraların iyileşmesine büyük fayda sağlayan ayrık otu ile cildinizdeki yaraları kurutabilirsiniz.
 
Eklem ağrılarında
Eklem ağrılarınız için de ayrık otunu kullanabilirsiniz. Romatizmal kaynaklı eklem ağrılarını geçirmek için ayrık otu kaynar suya atılarak birkaç dakika demlendirilir ve ağrıyan yer ayrık otu suyu ile yıkanır. Ayrık otunu sarılık tedavisinde kullanmak da mümkündür.
 
 
Kaynak: bitkiblog.com 
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist