Evham Nedir?

Her gün olan sıradan olaylar karşısında aşırı kaygı duyuyor, endişenizi kontrol etmekte zorlanıyor musunuz? O zaman ´anksiyete bozukluğunuz´ olabilir.

01-08-2009 18:18

Haberler » Pozitif Yaşam


Halk arasında sık sık vesveseli veya evhamlı olarak adlandırılan insanlar vardır. Bunların birçoğu, sanılanın aksine sadece evhamlı kişiler olmayıp aynı zamanda Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB) diye de bilinen bir psikolojik rahatsızlığa sahiptirler.
Belirtilere dikkat
VKV Amerikan Hastanesi´nden Uzman Psikolog Aslı Akkan, ´YAB tanısı konulabilmesi için kişinin en az 6 ay süreyle, hemen her gün ortaya çıkabilen olay ya da durumlar hakkında aşırı kaygı, endişe, ´evham´ ya da huzursuzca bir beklenti içinde olması gerekir´ diyor. Akkan, tanı konabilmesi için bu kaygı durumuna huzursuzluk, kolay yorulma, düşüncelerini yoğunlaştırmada güçlük çekme, iskelet kas sisteminde gerginlik hissi ve uyku bozukluğu belirtilerinden en az 3´ünin de eşlik etmesi gerektiğini söylüyor. Bu hastalık, kadınlarda erkeklere oranla 2 kat fazla görülüyor. Genellikle çocukluk ve ergenlikte başladığı bilinse de, 20 yaş sonrasında da ortaya çıkma olasılığı bulunuyor. Psikolog Akkan hastalık hakkında şu bilgileri veriyor: ´Bu kişiler herhangi bir olay karşısında, olası en kötü olayın başına gelebileceğini düşünüp, kendilerini devamlı olarak diken üzerinde ve ağlamaya hazır hissederler.
Soğuk ve nemli eller
Bu yüzdendir ki, bu kişiler sürekli olarak ´aman sen de amma evhamlısın. Yeter artık biraz endişe etmeyi bırak, abartıyorsun´ gibi tepkilerle karşılaşırlar. Her türlü tepkiye rağmen anksiyeteleri devam etmekte hatta endişe ettikleri konular zaman içinde değişebilmekte, biri bitip öbürü başlayabilmektedir. Bu kişilerde sıklıkla görülen somatik şikayetlere örnek olarak, titreme, seğirme, kendini sarsak hissetme ve kaslarda ağrı verilebilir. Ayrıca, soğuk, nemli eller, terleme, mide-bağırsak yakınmaları solunuma ait yakınmalar, idrar yolları ve cinsel sistem ile ilgili şikayetler, kardiovasküler yakınmalar, sese karşı irkilme (kolay irritabilite), bulanık görme, el ve ayakta uyuşma, kulak çınlamaları sıklıkla görülen diğer somatik yakınmalardır.
Tedavi şekli
Günlük olaylar karşısında yaşanan normal anksiyeteden ayırt etmek güç olabilir.´ YAB´ın en etkili tedavisi terapötik ve farmakolojik tedavinin birlikte uygulanmasıyla gerçekleştirilebiliyor. En az 1 yıl süre ile ilaç tedavisi yanı sıra, kişinin beklentilerini, düşünüş biçimini değiştirme üzerinde durulduğu psikoterapi uygulanması gerekiyor.

Kaynak : psikolojievi.com

Etiketler : Evham - Nedir? -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist