Hemoroidin tedavisinde en önemli yöntemler

Uzmanlar hemoroid tedavisinde en önemli yöntemleri açıkladı.

11-01-2012 01:01

Haberler » Bağırsak Hastalıklar


Uzmanlara göre hemoroidin en iyi tedavisi; korunmak yani oluşmasını önlemek. Bunun için de düzenli beslenmeli, yeterli miktarda kepekli ekmek, meyve ve sebze tüketmeli, bol su içmeli ve tahriş edici baharat, alkol, turşu gibi maddelerden uzak durmalı.

Hemoroidden korunma yolları arasında düzenli tuvalet alışkanlığının önemli rol oynadığını belirten Genel Cerrah Doç. Dr. Hüseyin Altınyollar, "Tuvalette fazla ıkınmak hemoroidi tetikleyebilir. Ağır yüklerden de kaçınmak gerekir" dedi. Altınyollar NTV'ye hastalık hakkında merak edilen soruları yanıtladı:

Hemoroid nedir?

"Hemoroidler anal kanalın normal yapısında bulunan ve dışkılamanın sürdürülmesinde işlevleri olduğu düşünülen toplardamar yastıkçıklarıdır. Hemoroidal toplardamar ağları anal kanalın iç kısmında ve dış kısmında üçer grup halinde bulunur. Hemoroidal hastalık ise hemoroidal toplardamarların zaman içinde anormal genişleyip kırmızı ve mor torbalar (memeler) şeklinde dışarı sarkması, bazen aşınıp delinerek dışkılama sırasında sık sık parlak kırmızı kanamalar, bu memelerin aniden pıhtı ile dolup şiddetli ağrı, ödem, iltihaplanma ve yaralanma yapmasıdır. Kısacası hemoroid, makat bölgesindeki damarların genişlemesi yani varisidir. İç ve dış hamoroid olmak üzere iki tiptir. İç hemoroidler genellikle ağrısız, dış hemoroidler ise ağrılıdır. Tanısı anal muayene ve rektoskopi ile kolayca konur.

Hemoroidin nedenleri nelerdir?

En başta dışkılama alışkanlıklarındaki yanlışlar gelmektedir. Bunu kabızlık ve ıkınma izler. Ayrıca ishal, 'tenezm' yani tuvalette fazla kalarak dışkılamaya çalışmak gibi durumlar kronik ıkınmaya yol açarak hemoroidal hastalık etiyolojisinde rol oynarlar. Bunun dışında, ailesel yatkınlık ve karın içi basıncını artıran olaylarda (gebelik, asit gibi) hemoroide neden olabilir. Kolit, proktit, enterit gibi bağırsak enfeksiyonları da sebepler arasındadır. Nedenler arasında araştırmalarla desteklenmeyen birçok söylence söz konusudur. Baharatlı yiyecekler, aşırı kahve tüketimi, sigara içmek, kronik alkol kullanımı, uzun süre araba kullanmak, ağır işlerde çalışmak, şişmanlık bunlardan bazılarıdır. Ayrıca hamilelik, ağır egzersiz, uzun süre oturma veya ayakta kalma ile hemoroidal hastalık gelişimi arasındaki ilişki tartışmalı olsa da bu olayların hemoroid belirtilerini alevlendirebileceği düşünülmektedir.

Hemoroidin tedavisinde neler yapılıyor?

Hemoroidin ilk aşamasında, hastalığın kesin tanısının konulması ve evresinin belirlenmesi gerekir. Bu belirtilerin altında yatan kanser, kronik kolit hastalıkları (Crohn, ülseratif kolit vb.) gibi daha önemli bir patolojinin atlanmaması ya da ekarte edilebilmesi için mutlaka öncelikle endoskopik tetkiklerin yapılması gerekir. 1. ve 2. derece hemoroidlerde, uygun diyet (meyve, sebze, lifli gıdalar ve bol su içmek), dışkı yumuşatıcı ilaçlar, ılık suya oturma banyosu ve istirahat ile tıbbi tedavi genellikle yeterli olur. Kanama devam ederse lastik bantla bağlama, sklerozan ilaç injeksiyonu, halk arasında lazer olarak bilinen infirared ışık koagülasyonu gibi cerrahi dışı girişimler uygulanabilir. Başka sebepler de araştırılıp ayrıca tedavi edilmelidir.

Cerrahi tedavi ne zaman gerekir?

Asıl sebep akut bir bağırsak enfeksiyonu veya ishal ise, sadece antibiyotik ve ishal diyeti uygulaması bile yeterli olabilir. Cerrahiye yani ameliyata gerek yoktur. Üçüncü derece hemoroidlerde; duruma göre önce tıbbi ve konservatif yöntemlerle başlanır; çok az vakada cerrahi tedavi gerekir. Dördüncü derece hemoroidde tıbbi tedaviden klinik belirtilerde rahatlama olur, ancak çoğunda cerrahi tedavi gerekir. Cerrahiye engel varsa, öncelikle diyet ayarlanır, dışkılama alışkanlığı düzenlenir, dışkı yumuşatıcıları, sıcak su oturma banyoları, bölgesel ağrı kesici kremler ile konservatif tıbbi yöntemlere devam edilir. Hekime düşen görev, gerektiğinde posalı diyet ile desteklenerek hastalara defekasyon disiplininin öğretmesi ve yanlış alışkanlıklardan arındırmasıdır."

Bugün

Etiketler : Hemoroidin - tedavisinde - en - önemli - yöntemler -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist