Kalsiyum Kadınlar İçin Çok Önemi!

Kadınlar, hayatları boyunca karşılaşabileceği hastalık ve sorunlara karşı erkeklerden daha hassas olmalıdır.

14-05-2012 03:05

Haberler » Kadın Sağlığı


Hangi yaşta olursanız olsun kalsiyum ve D vitamini ihtiyacınızı karşılamanız gerekir.
Kalsiyum, kemik oluşumu ve iskelet sistemin sağlamlığını sağlayan vücut için en gerekli minerallerden biridir. Kalsiyum eksikliğinde kemiklerde erime görülebilir. Özellikle hamilelik dönemi ve 50 yaş üstü kadınların kalsiyum alımına yüksek önem vermesi gerekir.
Vücudun kalsiyum ihtiyacı bulunduğunuz yaşa göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kemik yapısının geliştiği ergenlik döneminde, anne ve bebek sağlığı için gebelik ve emzirme döneminde, vücudun kendini daha az yenilediği 50 yaş üstü dönemde kalsiyum ihtiyacı maksimum seviyeye çıkar.
Normal dönemdeki bir kadının günlük 1000 miligram kalsiyum alması gerekir. En çok ihtiyaç duyulan 50 yaş ve üzeri dönemde günlük 1200 miligram, hamilelik ve emzirmede 1500-2000 miligram miktarında kalsiyum almak şarttır.
Hamileyseniz bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve sizin sağlığınız için mutlaka yeteri miktarda kalsiyum almanız gerekir. Siz, ihtiyacınız kadar kalsiyum almadığınız takdirde bebeğiniz gelişimini tamamlamak için vücudunuzdaki kalsiyumu kullanır. İlerleyen yaşlarda kalsiyum eksikliğinden dolayı kemik erimesiyle karşı karşıya gelebilirsiniz.
Menopoz döneminde kalsiyum ihtiyacınız maksimum seviyededir. Süt ürünleri kalsiyum açısından en zengin besinlerdir. Kilo alma korkusuyla kendinizi süt ürünlerinden mahrum bırakmamanız gerekir. Süt içindeki kalsiyum minerali vücut tarafından emileceği için kiloya dönüşmez.
Kalsiyum almak için beslenme planınıza ekleyebileceğiniz en zengin kalsiyum içeren besinler; süt, yoğurt, peynir, brokoli, pazı ve ıspanak, sardalya ve somon balığı, portakal suyu, badem, tahıl ürünleridir. Vücudun ihtiyaç duyduğu en temel besin suyun içeriğinde de kalsiyum vardır. Hem kemiklerinizi hem de vücut sağlığınızı korumak için günde 2 litre su içmeye özen gösterin.
Kalsiyumun vücut tarafından emilimini sağlamak için D vitamine ihtiyaç duyulmaktadır. En yoğun D vitaminini güneş ışığından alabilirsiniz. Elbette ki güneşin kendini en fazla hissettirdiği saatlerde değil akşamüzeri ya da sabah saatlerinde yürüyüş yapmanız gerekir. Aksi durumda güneşin zararlı ışınları cilt, saç gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
 
 
Okaliptüs Yağı:
 
 Antibakteriyel ve antiviral özellikteki okaliptüs yağı, ateş düşürücü özelliği ile gribe karşı kullanılabilir. Okaliptüs yağından faydalanmak için, birkaç damlasını bir bardak suya damlatarak kaloriferin üzerine koyabilir ya da mendilinizin üzerine damlatarak koklayabilirisiniz. Ayrıca okaliptüs yağını, badem yağıyla karıştırarak burun kenarlarınıza ve şakaklarınıza ovmak için kullanabilirsiniz.
Greyfurt Yağı:
 Aktarlardan alacağınız greyfurt yağından 30 damlayı bir bardak suya karıştırın. Bunu gün boyunca yavaş yavaş için. Nezleye iyi gelecektir. Ayrıca, işaret ve orta parmağınızı burnunuzun hemen yanına, gözpınarınızın 2cm kadar altına yerleştirin ve bastırarak masaj yapın. Tıkalı burnunuzun açılması kolaylaşacaktır.
Bergamot Yağı: Rahatlatıcı ve ferahlatıcı etkisiyle bilinen bergamot yağı, özellikle yüksek ateşte vücuda iyi geliyor. Hem vücudu rahatlatıyor, hem de ateşin düşmesine yardımcı oluyor. Aktarlardan alacağınız bergamot yağını şakaklarınıza sürün, iyi gelecektir.
Kekik Yağı:
 Kekik, enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudun kuvvetlenmesine yardımcı olan tytmol maddesini içerir. Ayrıca yine kekikte ve yağında bulunan thujanol, ısıtıcı özelliğiyle soğuk havalarda yardımcınız olacaktır. Bir damla kekik yağını, bir kesme şeker üzerine damlatın ve günde bir tane tüketin. Bu sizi kronik yorgunluktan da koruyacaktır.
Defne Yağı:
 Yaklaşık %30-50 oranında antiseptik sineol maddesi içeren defne yağı, daha pek çok şifalı özelliğe sahip. Bu yağı öksürüğe karşı kullanmak da mümkün. Bunun için günde iki kez, birkaç damla defne yağı ile boğaz ve göğsünüzü ovmanız gerekli. Ayrıca şakaklarınızı ovarak baş ağrılarına karşı da kullanabilirisiniz.
Adaçayı Yağı:
İçinde bulunan sineol, borneol gibi maddelerle mikrop öldürücü özelliği bulunan adaçayı yağı, aynı zamanda vücuda kuvvet ve zindelik vermek için de kullanılabilir. Adaçayı yağını zinde ve güçlü kalmak için kullanmanın en güzel yolu, banyo suyunuza katmaktır.  Bunun için, küveti sıcak su ile doldurun ve içine 1 yemek kaşığı adaçayı yağı katın. 10-15 dakika kadar bu suyun içinde kalın.
Karın şişliğini gidermek için
 
öncelikle yemek alışkanlarınızda doğru değişiklikler yapmanız gerekir.Yemek yerken her lokmayı yutkunurken bir miktar hava yutarız. Bu normal bir durumdur. Hızlı yemek yerken daha fazla hava yutabilir ve şişkinliğe neden olacak etkenler yaratabilirsiniz.
Günde 3 ana 3 ara öğün yemek yemeye özen gösterin. Az ve sık yemek hem rahat sindirimi hem de formda kalmanızı sağlar. Lokmalarınızı iyice çiğneyerek yutmak da karın şişliğinin oluşmasını engeller.Sebze, meyve, tahıl, kuru baklagiller lif açısından zengin gıdalardır. Lifler bağırsak hareketlerinin düzenli çalışmasına ve sindirim sistemi sağlığının korunmasına yardımcı olur. Keten tohumu, barbunya, çilek, brokoli gibi lif açısından zengin yiyecekleri gün içerisinde tüketmeye özen gösterin.
Soğan, Brüksel lahanası, karnabahar, süt, kuşkonmaz, sakız, alkollü içecekler bağırsaklarınızda gaz birikimine ve karın şişliğine yol açar. Sorun yaşadığınız dönemlerde bu yiyeceklerden uzak durmanızda fayda vardır.
Karın şişliğini gidermek için doğanın mucize meyvelerinden faydalanabilirsiniz. Yapmanız gereken işlem oldukça basit ve karın şişliğin için etkili bir yöntemdir.
Yarım bardak ılık suyun içine bir limonun suyunu sıkıp karıştırın. Bu karışımı sabah uyandığınızda ve öğleden sonra aç karna için. Ardından bulduğunuzda ortamda 5 dakika hafif hareketlerle yürüyün.
Hassas bir mideniz varsa limon suyu zarar verebilir. Limon suyu kürü yerine melisa otu kürünü uygulayabilirsiniz. 1 su bardağı kaynar suyunun içine 1 tutam melisa otu ekleyin. Demlenmesi için 5 dakika bekleyin. Süzdükten sonra içip, 5 dakika hafif hareketlerle yürüyün. Melisa otu aynı zamanda sinir sistemini rahatlatan şifalı bir bitkidir.
Uzun zamandır karın şişliği sorunu yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana danışın. Karın şişliği arkasında ciddi bağırsak ve sindirim sistemi hastalıkları saklanıyor olabilir.

kaynak..msn.com
 

Etiketler : Kalsiyum - Kadınlar - İçin - Çok - Önemi! -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist