Kavak köklerinde ve saksıda mantar yetiştiriyor

OSMANİYE - Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde bir serada kavak kökleri ve saksıda yetiştirilen kahverengi mantarlar yoğun ilgi görüyor. Üzümlü Mahallesi'ndeki evinin bahçesine kurduğu serada kahverengi mantar yetiştiren Mustafa Yaşar Ağca, Konya Selçuk Üniversitesi'nden gelen bir heyetin üretim ve pazarlama desteği sağlamak istediğini söyledi.

10-12-2009 02:58

Haberler » Ekonomi ve Haber


Çukurova Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ali Çetin İlbay ile Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ertuğrul İlbay'ın da mantarları yetiştirdiği ortam ve tekniği hakkında bilgi aldığını belirten Ağca, "Kahverengi mantar kanser, varis, diyabet, AIDS, ülser, viral hastalıklar, hepatit, saç dökülmesi, adet
düzensizliği, kolesterol, hipertansiyon, depresyon, hemoroit, Alzheimer ve obezite türü hastalıklara karşı iyi geliyor. Mantar seramı inceleyenler de üretim ve pazarlama desteği verebileceklerini söylüyor. Yılda 1,5 ton mantar yetiştiriyorum. Bunu Düziçi ilçesinde tüketiyorum. Üretim alanını genişleteceğim. Yıllık üretimi 40-50 tona ulaştırmayı hedefliyorum" dedi.
Ağca'nın mantar serasında incelemelerde bulunan Düziçi Emniyet Müdürü İzzettin Özgibar da, "Kahverengi mantarın birçok hastalığa iyi geldiğini internetten öğrendim. Burada mantar alıp, pişirip yedim. Biz de elimizden geleni desteği vermeye hazırız" diye konuştu.

Kahve rengi mantara Üniversite desteği
DÜZİÇİ - Osmaniye’nin Düziçi ilçesi’nde Mustafa Yaşar Ağca tarafından Kavak kökleri ve Saksıda yetiştirilen Kahve rengi
Üzümlü mahallesindeki evinin bahçesine kurduğu Mantar Sera’sında yetiştirdiği Kahve rengi mantarların ulusal basında yer almasının ardından evine Adana ve Konya’dan Üniversite öğretim üyelerinin gelerek inceleme yaptıklarını belirten Mustafa Yaşar Ağca, “Konya Selçuk Üniversitesinden geldiler. Üretim ve Pazarlama desteği sağlayalım dediler. Mantarlarsan ilaç yaparak satışını yapan ve kitaplarını yazan Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesinde görevli Doç. Dr. Ali Çetin İlbay (Polis Okulu doktoru aynı zamanda) ile Ankara Üniversitesi Zıraat Fakültesi’nde öğretim görevlisi Ertuğrul İlbay (Mantar üzerine uzun yıllar araştırma yapmış ve kitap yazmış) mantarları yetiştirdiği ortamı ve tekniğimi görüp bilgi aldılar. Bu insanlarımızda bana üretim ve pazarlama desteği yaparız dediler. Yılda 1,5 ton yetiştiriyorum bunu da kendi ilçemdeki mantar abonelerine veriyorum. Bu destekler üzerine üretim alanını genişleteceğim. Yıllık üretimi 40-50 tona ulaştırmayı hedefliyorum” dedi
Mantar haberinin ulusal ve yerel basında yer almasının ardından seraya günlük ziyaretçi geldiğini belirten Mustafa Yaşar Ağca, “Düziçi Emniyet Müdürümüz İzzettin Özgibar beyde geldi. Burayı gezdi. Kendisi ilçede böyle bir sera olduğunu bilmediğini ancak gazetede okuyunca görmek isteyerek buraya geldi. Sayın Emniyet Müdürümüz de ilçenin Kahve rengi mantarla tanıtılması ve ilçeye ekonomik girdinin artması için elden gelen tanıtım desteğini sağlayacağını söyledi. Bunlar beni mutlu ediyor”dedi
Düziçi Emniyet Müdür İzzettin Özgibar, “Kahve rengi mantarın bir çok hastalığa iyi geldiğini internetten öğrendim. Haberi de okuyunca ilgimi çektim. Gerçekten çok ilgimi çekti. Üretilme şekli ve yerini öğrendim. Alıp közde pişirip yeme denemesini de yaptım. Tanıtımı ve ekonomik girdi artışı için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Kahve rengi mantarın Kanser, Varis, Diabet, HIV(Aids), Ülser, Viral Hastalıklar, hepatit, Saç dökülmesi, Adet düzensizliği, kolestrol, hipertansiyon, depresyon, hemoroit, Alzheimer ve obizete türü hastalıklara yarar sağladığı kaydedildi.

haberus.com / Bizim Anadolu İl : İstanbul Sayfa : 9 Periyod : Günlük/Gazete

 

Etiketler : Kavak - köklerinde - ve - saksıda - mantar - yetiştiriyor -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist