Kış aylarında astım atakları daha sık oluyor

Özellikle kış aylarında yaşanan hava kirliliğinin astımı tetiklemekte.

31-01-2010 17:22

Haberler » Astım-Bronşit-Alerji


BSK Aydın Anka Hastanesi Göğüs Hastalıkları l'zinanı Dr. Memduh Cinalioğlu. özellikle kış aylarında hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde astım hastalarında çok sık astım atakları oluştuğuna dikkat çekerek, hu hastalara hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalarını önerdi.


Astımın genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak gelişen, değişik sebeplerle aşırı duyarlılık sonucu solunum yollarının kasılması ve buna bağlı olarak daralması ile karakteri olup geri dönüşümlü bir nefes yolu hastalığı olduğunu belirten Cinalioğlu. astımın alerjik kökenli ve hastanın yapısından kaynaklanan özelliklerle iki türde oluştuğunu kaydetti.

Özellikle kış aylarında yaşanan hava kirliliğinin astımı tetiklediğine dikkat çeken Dr. Memduh Cinalioğlu "Astım, özellikle kış aylarında hava değişiminin yoğun olduğu, bahar aylarında polenlerin yoğun olduğu dönemlerde daha sıklıkla rastladığımız öksürük, hırıltılı solunum, nefeste daralma ile seyreden bir hastalıktır. Aydın'da özellikle kış aylarına hava kirliliğinin fazla olduğu dönemlerde astım ataklarıyla daha sık karşılaşılıyor. Astını rahatsızlığı bulunan hastalarımızın mecbur kalmadıkça hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde evlerinden dışarı çıkmamalarını önerivoruz" dedi.


"EN ÖNEMLİ TEDBİLERDEN BİRİ SİGARA'DAN UZAK DURMAK"

Astım hastalığına yakalanmamak için çeşitli tedbirlerin alınması gerektiğini, ancak önemli tedbirin başında sigara geldiğini hatırlatan BSK Aydın Anka Hastanesi r.öğfıs Hastalıkları Uzmanı Memduh Cinalioğlu "Sigaranın yaşamdan uzaklaştırılması gerekivor. llav.ı kirliliğinden de kaçınmak önemli. Alerjik yapısı olan insanların alerjenlerden mümkün olduğunca kaçınması, bahar aylarında poleninin yoğun olduğu dönemlerde pikniklerde dikkat edilmesi gerekir. Özellikle hanımların tuz ruhu. porçöz gibi kimyasal maddelerle iç içe olması çok ciddi nefes yollarında iritasyon oluşturarak bu tip astını ataklarının oluşumuna neden olabiliyor.


İş yerlerinde vernik, cila kullanan özellikle alerjisi olan insanlarda çok ciddi nefes darlıkları yaşanabiliyorlar. Bunlardan kaçınmak astım hastalığı riskini azaltır" diye konuştu.


Akciğerleri etkileyerek soluk almayı güçleştiren astım hastalığının her 20 kişiden birinin yakalandığı, oldukça yaygın bir hastalık olduğunu ifade eden Cinalioğlu, Türkiye'de astımın görülme sıklığının erişkinlerde yüzde 2-4. çocukluk çağında ise yüzde 5-8 arasında değiştiğini belirtti.

Antalya Son Haber  

Etiketler : Kış - aylarında - astım - atakları - daha - sık - oluyor - -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist