Midem çok bulanıyor

Pek çok hamile gibi benim de mide bulantım var. Henüz 2 aylık hamileyim, ama mide bulantım yüzünden hamileliğim çok zor geçiyor. Ne önerirsiniz? S. K. /Ankara

27-02-2010 17:45

Haberler » Soru - Cevap


Özellikle hamileliğin ilk döneminde bulantı ve kusma olabilir. Çoğul hamileliklerde (ikiz) daha belirgindir. Hamileliğinizin 7-8. haftalarında daha çok mideniz bulanırken, 12-15. haftalara doğru kaybolur. Ancak, bazen hamilelik boyunca devam edebilir. Özellikle kokuya karşı hassas olunur. Daha çok sabah olmakla beraber günün herhangi bir anında görülebilir. Her hamilede farklı derecelerde görülen bulantı ve kusmaların nedeni hormonlara bağlıdır. Dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

• Öğünleri daha sık ve daha az miktarlarda almaya özen gösterin.

• Özellikle sabah yataktan kalkmadan önce galeta, kraker gibi yiyecekler ve meyve suyu içebilirsiniz. Bunları aldıktan sonra 10-15 dakika yataktan kalkmayın. Daha sonra hafif bir kahvaltı yapın.

• Kokusu hoşunuza gitmeyen yiyeceklerden uzak durun. Çok baharatlı, acılı veya fazla yağlı yemekleri tüketmeyin. Yatağınızın baş kısmını biraz yükseltin.Tüm bu önlemlere karşı bulantı ve kusmalar devam ederse tedavi amaçlı damar yolu ile serum ve ilaç verilerek hastanın günlük ihtiyaçları karşılanır. Bebeğin yeterince beslenemeyeceği endişesiyle, hamileleri istemediği şeyleri yemeye zorlamak doğru değildir. Bazı anne adaylannda bulantı ve kusmalar uzun sürebilir. Öncelikle doktorunuz tarafından bulantı ve kusmaya sebep olan diğer nedenler (mide, karaciğer hastalıkları gibi) araştınlmalıdır. Bulantı ve kusmalar hamileliğe bağlı ise, bu konuda oldukça etkin ilaçlar ile tedavi yöntemleri vardır. Bu konuda anne adayı doktorundan yardım istemelidir.

Dr. Hüsnü Görgen

Kadın Sağlığı Uzmanı

Etiketler : Midem - çok - bulanıyor -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist