Pamuklu giysiler alerji kalkanı

Uzmanlar alerjiden korunmak için pamuklu gfylnmeyl, evde gereksiz eşya bulundurmamayı, mekanların nem oranına dikkat etmeyi öneriyor.

04-06-2009 20:05

Haberler » Astım-Bronşit-Alerji


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Ekin, birçok anne babanın çocuklarının alerjik sorunlarından haberdar olmadığını ifade etti. Alerjinin birçok nedeni olduğunu bildiren Dr. Musa Ekin, genetik ve çevresel faktörlerin yanı sıra gıdaların da alerjiye neden olabileceğini dile getirdi. Alerjinin anne sütünden çocuğa geçebileceği yönündeki inanışların doğru olmadığını bildiren Dr. Musa Ekin, anne sütünün bebek için en güzel, en temiz, en sağlıklı ve alternatifsiz bir besin olduğunu vurguladı. Ekin, 'alerji çocuğa geçer' düşüncesiyle bebek ve anne arasındaki alışverişin engellememesi gerektiğinin altını çizdi.


Bebeklik çağlarında alerji yaşayan bir çocuğun büyüyünce alerjinin farklı boyutlarıyla karşılaşabileceğini anlatan Dr. Ekin, tek bir besine ya da başka bir maddeye (peynir, süt gibi) karşı duyulan alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabileceğini belirtti. Alerjinin çevresel faktörlerinden en önemlisinin sigara olduğunu vurgulayan Dr. Musa Ekin, sigaradan tamamen uzak durmak gerektiğini söyledi. Alerjiye neden olan unsurların bir çoğunun önüne geçilemeyeceğini anlatan Dr. Ekin, "Etrafımızcaki polenleri, hava değişikliklerini, diğer çevresel faktörleri ve genetik faktörleri yok edemeyiz ama sigarayı kendi sağlığımız ve sevdiklerimizin sağlığı için bırakabiliriz" dedi.
Çocuklarda alerjiyi erteleme ya da daha kolay tedavi etme imkanı bulunduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Ekin, alerjinin tamamen yok edilememesinin genetik faktörlere ve çevresel etkenlere bağlı olduğunu akta'dı. Alerjisi olan bir çok kişi kendini grip veya nezle zannedebildiğim hatırlatan Ekin, "Alerji teşhisi konan her hasta tedavisi bitene kadar ilaçlarını kesinlikle bırakmamalıdır. 'Sıkıntı geçti ilacı bitirmeye gerek yok' düşüncesi son derece yanlıştır." ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARI ALERJİDEN KORUMA YÖNTEMLERİ

Anne sütü alerjiyi geciktirici itkiye sahiptir.
Bu nedenle bebekler kesinlikle anne sütüyle beslenmelidir. Eğer ailede astım, saman nezlesi gibi alerjik hastalıklar varsa çocuk bu yönde kontrol edilmeli ve ailenin alerjik geçmişi bilinmelidir. Çünkü anne ve babasında alerjik bünye olan çocuklar diğer çocuklara göre dört kat daha risk taşır.
Ek gıdaya zamanından önce nedensiz bir şekilde başlamamak gerekiyor. Evde bulundurulan gereksiz eşyalar toz ve kir kontrolünü zorlaştıracağından alerjik sorunları tetikler. Bu sebeple çocuk odası dahil genel anlamda evde gereksiz eşya kesinlikle bulundurulmamalıdır. Ev içi nemlendirici cihazları kullanmaktan kaçınılmalıdır. Yapılan araştırmalarda ideal ev içi nem oranı yüzde 55'tir. Yüzde 55'in üzerinde olursa ev içi akarlar da ve küf mantarlarında artış olur. Evler en az haftada bir mutlaka yüksek emiş gücüne sahip elektrikli süpürge ile temizlenmelidir. Çamaşırlar haftada bir kez 55 derece ve üzerinde yıkanmalıdır.
Pamuklu ürünler tercih edilmelidir. Halk arasında bilinen ve sıkça kullanılan bazı hastalıklara iyi geleceği düşüncesiyle alınan atletlerden uzak durulmalıdır.
Çünkü bu ürünler alerjiyi arttıran yün taşımaktadır.

İlke Gazetesi

Etiketler : Pamuklu - giysiler - alerji - kalkanı - -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist