Parkinson sindirim sistemini de vuruyor

Parkinson hastalığına yakalanan kişilerin beynindeki doku bozulmalarının aynısının sindirim sisteminde de görüldüğü belirlendi.

18-09-2010 02:23

Haberler » Yaşlı Sağlığı


AA

Paris- Fransa'nın Nantes kentindeki Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden bilim adamlarının yaptığı araştırma, parkinson hastalarının beynindeki sinir hücrelerinde görülen anormalliklerin aynısının sindirim sistemindeki sinir hücrelerinde de tespit edildiğini gösterdi.

Doku bozulmalarının sinir sistemiyle sınırlı kalmadığını ortaya koyan, Amerikan "Plos One" dergisinin internet sitesinde yayımlanan araştırma, bu hastalığın tedavisine yeni bir umut ışığı oldu.

Ancak hasta öldükten sonra beynindeki sinir hücrelerine "yakından bakmanın" mümkün olduğunu vurgulayan bilim adamları, 100 milyondan fazla sinir hücresinden oluşan bağırsak sinir sistemine hasta hayattayken bakılabileceğine dikkati çekti.

29'u parkinson hastası 39 kişinin kalın bağırsağından alınan parçaları inceleyen araştırmacılar, parkinsona yakalanan 29 kişiden 21'inin sindirim hücrelerinde merkezi sinir sisteminde görülen anormalliklere (doku bozulmalarına) rastladı. Araştırmanın sonuçları ilk kez, sindirim sisteminin "beyne açılan bir pencere" olduğunu da gösterdi.

Bilim adamları, sonuçların daha büyük çapta bir araştırmayla doğrulanması halinde, parkinson hastalığının ciddiyetinin teşhisinde önemli bir adım atılabileceğini ve buna uygun bir tedavinin yapılabileceğini belirtti.

Cumhuriyet

Etiketler : Parkinson - sindirim - sistemini - de - vuruyor -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist