Ramaz öncesinde yapay tatlandırıcı uyarısı

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, sağlık açısından olumsuz etkileri bulunduğu iddia edilen yapay tatlandırıcıların, ramazan ayında tüketiminin arttığını belirterek, vatandaşları pancar şekerinden üretilen kaliteli tatlıları tercih etmeleri konusunda uyardı.

28-07-2011 02:22

Haberler » Sağlıklı Yaşam


 

Gök, yaptığı yazılı açıklamada, pancardan elde edilen şekerin yerini almaya çalışan yapay ya da kimyasal tatlandırıcıların, son yıllarda gündelik hayatta kontrolsüzce yaygınlaştığını ifade etti. Tamamı ithal edilen yapay tatlandırıcılardan "aspartam’ ve "sakarinin" diyet kola, düşük kalorili yoğurt ve şekersiz sakızın yanı sıra açıkta satılan reçel, helva, sütlü tatlılar ve baklava gibi birçok üründe kullanıldığını belirten Gök, insanların bu ürünleri, içinde kimyasal tatlandırıcı kullanıldığını bilmeden satın aldığını kaydetti.

Fransa, Hollanda ve İngiltere’nin tedbir alarak, nişasta bazlı şeker olarak da adlandırılan mısır şurubunun üretimini sıfırladığını, en büyük üretici ABD’nin ise üretim kapasitesini düşürdüğüne dikkati çeken Gök, "Genellikle Çin, Singapur, Tayvan, Hollanda, Amerika, Almanya gibi ülkelerden ithalat ya da bavul ticareti yoluyla gelen bu tatlandırıcılar, ülkemiz ihtiyacının çok üzerinde ithal edilmektedir.

Yiyecek ve içeceklerde, gıda kodeksi ve üretim standartları hiçe sayılarak büyük oranda kullanılan bu tatlandırıcılar ve gıda katkı maddeleri, maalesef sağlıksız nesillerin yetişmesinin de zeminini oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı. Ramazan ayında tatlı tüketiminin artmasına paralel olarak, yapay tatlandırıcıların tüketiminin de arttığına işaret eden Gök, şöyle devam etti:

"Ramazan ayında sofralarımızın vazgeçilmezi olan baklava tarzı tatlılar, insanların ekonomik zaafından faydalanan bazı merdiven altı imalatçılar tarafından, emsallerinden düşük fiyatlarda piyasaya sürülmektedir. Şeker-İş Sendikası olarak, insanlarımızı sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu iddia edilen bu ürünleri satın alırken dikkatli olmaya davet ediyoruz. Vatandaşlarımız mutlak surette, pastanelerde, pancar şekerinden üretilen kaliteli tatlıları tercih etmeli, piyasada çok düşük fiyatlara satılan tatlılara rağbet ederek Ramazan sofralarının tadını kaçırmamalıdırlar."

Posta

İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist