Sigara İçen Risk Altında

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, sigara içen erkeklerle evli kadınların akciğer kanserinden ölme riskinin, içmeyenlerinkine göre yüzde 20 daha fazla olduğunu söyledi.

29-05-2009 18:58

Haberler » Sigara ve Alkol


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, kanserin, genetik, yaş, cinsiyet gibi değiştirilemeyen, coğrafya, meslek, müzmin hastalıklar ve virüsler gibi zor değiştirilen, sigara, alkol ve beslenme gibi kolay değiştirilebilen nedenleri olduğunu belirtti.

“Kansere yol açan nedenlerin hepsini bir araya getirdiğinizde bile hepsi bir sigara etmez” diyen Prof. Dr. Özlü, sigara kadar kanserojen başka madde bulunmadığına dikkati çekti.
Prof. Dr. Özlü, ancak bu konuda yeterli duyarlılığın olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Kanserojen bir maddeyle ilgili bir haber duyulduğunda insanlar paniğe kapılıyor. Diğer yandan para vererek bu kadar kanser yapıcı bir maddeyi alıyorlar. Bu bir çelişkidir. Sigara dumanında onlarca kanserojen var. Sigaradan bir nefes çektiğinizde 3 milyar toz taneciğini akciğerlerinize alıyorsunuz.”

Sigara içen erkeklerle evli kadınların akciğer kanserinden ölüm oranlarının, içmeyenlerinkine göre yüzde 20 daha fazla olduğuna işaret eden Prof. Dr. Özlü, şunları kaydetti:


“Eşi günde 2 paket sigara içen kadınlar için risk daha fazladır. Aynı yoğunlukta sigaraya maruz kalan kadınlarda kanser olma riski, erkeklere göre daha çoktur. Ev içi sigara dumanına maruz kalma, çocuklarda akciğer kanseri riskini ikiye katlıyor. Bu kendi çocuğunuzu kendi elinizle ateşe attığınız anlamına gelir. Bu durum, ahlaki, vicdani ve hukuki değildir.”

“Sigara Değdiği Her Yerde Kansere Neden Oluyor”


Prof. Dr. Tevfik Özlü, sigara içen kişilerde içmeyenlere göre akciğer kanseri görülme olasılığının 13-22, ağız içi kanseri görülme olasılığının 3-30, diş eti kanseri görülme olasılığının 5-14, dil kanseri görülme olasılığının 4-33, gırtlak kanseri görülme olasılığının 16 kat fazla olduğunu bildirdi.

Sigaranın kanser yapması için akciğere ulaşması gerekmediğini söyleyen Prof. Dr. Özlü, “Değdiği her yerde kansere neden olabilir. Sigarayı yakmayıp ağzında tutanlarda bile kanser olabilir. Tütün çiğneyenlerde ağız içi kanseri oluyor” diye konuştu.Sigara içmeyen kişilerde de kanser olabileceğini, ancak oranlarının oldukça düşük olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, sigara içenlerin kanserden ölüm oranının, içmeyenlere göre yüzde 15-25 kat fazla olduğunu vurguladı.

Erkeklerin yüzde 90’ında, kadınların ise yüzde 79’unda akciğer kanserinin nedeninin sigara olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Özlü, “Sigara içenlerin akciğer kanseri olma riski yüzde 1200-2000 oranında artmaktadır. Akciğer kanseri parayla satın alınabilen bir hastalıktır. 15-60 bin YTL verirseniz sizin de kanseriniz olabilir” dedi.

www.bitkiselhaber.com Kaynak:Dokuz Sütun

Etiketler : Sigara - İçen - Risk - Altında -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist