Uykunun Fayda ve Önemi

Temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamak olan Melatonin hormonu beyinde ve sadece 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur. Beyin tarafından üretilen bu hormon hücrelerin kansere karşı bağışıklığını arttırır.

23-12-2009 19:10

Haberler » Uyku ve Sağlık


Temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamak olan Melatonin hormonu beyinde ve sadece 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur. Beyin tarafından üretilen bu hormon hücrelerin kansere karşı bağışıklığını arttırır.
Karanlık ve sessiz ortamda yapılan uzun ve düzenli bir uyku sadece bir dinlenme yolu değil vücudun yenilenmesi için de çok önemli bir süreç ve gerçek bir güzellik kürüdür.

Pennsylvania Üniversitesi’nde görevli bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, sadece bir gün bile uykusunu alamayan insanların beyin işlevlerinde dengesizlikler meydana geldiğini, uykusuz kalan kişinin dikkatini yoğunlaştıramadığını ve görsel hafızasında kesintiler yaşadığını göstermiştir.Düzenli ve doğal bir uyku sinirsel gevşeme ve rahatlık sağlar. Kasların kullanımını azaltır, günlük stresin etkisiyle, kaslar sürekli gerginleşir. Çok fazla çalışmayla, kanı ağırlaştıran zehirler üretir ve bunların temizlenmesi de zordur. Yorgun bir yüz, çukur ve gevşek yanaklar, sert elmacık kemikleri ve artıklarla matlaşmış bir ten meydana getirir. Deri hücreleri uyku esnasında iki defa daha hızlı yenilenir. Ancak bu hücre yenilenmesinin ritmi yavaşladığında, yaşlılık belirmeye başlar. Uyku esnasında organizma ve deri dinlenirken, nem kaybı da yavaşlar. Kan dolaşımı daha düzenlidir. Yatma pozisyonu, kanın bütün organizmaya dağılmasını kolaylaştırır. Kalp, daha az çalıştığından, beslenme ve zehirlenmeyi önleme görevlerini de rahatlıkla yerine getirir. Safra kesesi, karaciğer, mide vb organlar daha yavaş çalışır. Böylece, deri ve cilt sorunları olarak açığa çıkan bazı düzensizliklerde daha az etkili olurlar.
Uykunuzdan fedakarlık etmeyin
Uykuya kesinlikle gereken önemi verin; yorgun olduğunuzda, iyice dinlenmiş olduğunuz ve kafanızın sakin olduğu zamanlardan daha verimsiz çalışırsınız ya da konsantrasyon güçlüğü yaşadığınız için daha çok vakit kaybedersiniz.
Uyku güzellik ve sağlığın ilk koşuludur. Uykusuz geçirdiğiniz bir geceden ya da yetersiz bir uykudan sonra görünüşünüze şöyle bir bakmanız bu durumu anlamanız İçin aslında fazlasıyla yeterlidir:
-hatlarınız iyice gerilmiş,
-yüzünüzdeki kırışıklıklarınız iyice belirginleşmiş,
-gözleriniz şişmiş ya da kızarmış,
-teniniz matlaşmış ve donuklaşmıştır.
Her şeyi harika yapan ve organizmanızın devrini düzenleyen tabiatın, bizi, yaşantımızın üçte birini uykuda geçirmeye alıştırmış olması elbette boşuna değildir. Vücudumuzun iyi çalışması için bu gevşeme anlarına ihtiyacı olduğunu unutmayın.

kadin.net

Etiketler : Uykunun - Fayda - ve - Önemi -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist