Erkekte sürekli oturmak sorun yaratır

Testisler aşırı sıcaktan etkilenir. Sperm üretimi belirli bir ısıda gerçekleşebildiğinden tüm bu kas yapıları, testisleri vücuda soğukta yaklaştırıp sıcakta testisten uzaklaştırarak ısı dengesini yani termoregülasyonu sağlarlar.

20-10-2009 02:05

Haberler » Erkek Sağlığı


SORU CEVAP.
İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Ürolog Doçent Doktor TEOMAN KADIOĞLU yanıtlıyor Sürekli oturmak sorun yaratır Çok sıcak ortamlarda ve sürekli oturarak çalışmak zorundakalan erkekler kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü testisler aşırı sıcaktan etkilenir.

Sperm üretebilmek için vücut sıcaklığından bir derece daha serin ortamda bulunmaları gerekir

SORU: Testislerim ağrı yapıyor 24 yaşındayım. 1) Mastürbasyon yaptığımda sperm sarımtrak geliyor. Acaba ileride bir problem olur mu?
2) Testislerim genelde toplu bir şekilde duruyor.
Normalde sarkık olması gerekmez mi?
Otururken beni sıkıştırıyor ve ağrıyor.
CEVAP Meninin rengi çeşitli nedenler ile kişiler arasında bir miktar fark gösterebilirse de bu durumlarda tanı, sadece görüntü ile konulamaz. Mutlaka laboratuvar tetkiki gereklidir. Testislerin sarkık olup olmaması teslislere olduğu kadar skrotum adı verilen haya torbasının kas yapısının ortam ısısı karşısında verdiği tepkiye de bağlıdır. Sperm üretimi belirli bir ısıda gerçekleşebildiğinden tüm bu kas yapıları, testisleri vücuda soğukta yaklaştırıp sıcakta testisten uzaklaştırarak ısı dengesini yani termoregülasyonu sağlarlar. Bu nedenle bu değişken durum bir rahatsızlık belirtisi değildir. Tesislerinizin boyut farkına gelince; bu durum belirli bir noktaya kadar tabii olmakla birlikte boyut farkının çok belirgin olması ve özellikle giderek artması birçok değişik hatta hayati önem taşıyan hastalığa sebep olabileceğinden bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır.
SORU: Çocuğum olmayacak mı?
29 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. Çocuk sahibi olmak istiyorum ama bir türlü olmuyor. Bir süre önce yazdığınız bir yazıda bazı meslek gruplarının risk altında olduğunu yazmıştınız. Ben de ekmek fırınında çalışıyorum. Bu yüzden çocuğum olmuyor olabilir mi? Hiçbir zaman çocuğum olmayacak mı?
CEVAP Testisler sperm üretimi için vücut sıcaklığından bir derece kadar daha serin bir ortamda bulumak zorundadır, bu nedenle kaslar sayesinde sıcak ortamda vücuttan uzaklaşıp soğukta vücuda yaklaşarak bu ısıyı korurlar. Fazla dar çamaşır ve pantolon giymenin ısıyı arttırarak sperm üretimini bozacağı doğru olsa da her slip giyenin kısır olmadığı da bilinmektedir. Fakat prensip olarak çocuk sahibi olmakta zorluk çekenler başta olmak üzere erkekler testislerin uzun süre fazla sıcak ortamda kalmalarına neden olacak durumlardan kaçınmalıdır. Aşırı sıcak ortamda çalışanlar, ayrıca petrokımya turu : kimyasalların ı dumanıyla iç içe ; olanlar kısırlık  tehlikesiyle karşı karşıya. Çok  sıcak ortamlarda sürekli  oturarak , çalışanlar. Örneğin aşırı  sıcak ortamda  çalışan fırıncılar, kazancılar,  tellaklar, sürekli oturan şoförler  vb. daha fazla  risk altındadır.

Posta  İstanbul  Günlük/  Gazete

Etiketler : Erkekte - sürekli - oturmak - sorun - yaratır -
İlginizi çekebilecek diğer haberler
Dr. Alp Sirman
Hicret Günhan | Herbalist
Prof. Dr. Ahmet Maranki | Stratejik Araştırmalar Uzmanı
Prof. Dr. Akın Yücel |  Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Prof. Dr. Erkan Topuz
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu | Varikosel Mikrocerrahisi
Selahattin Dönmez | Uzman Diyetisyen
Suna Dumankaya | Herbalist